Finn reisen din
Voksne
- +
Barn
- +
shutterstock_1076519264.jpg

Bo hos lokale familier i frodige Ha Giang

Besøk teplantasjer og smak den grønne teen

Dere venter synet av velstelte teplantasjer, der med busker i snorrette rekker, bidrar til vietnamesernes viktigste drikkevare, den grønne teen. Teen nytes i forbindelse med alle måltider eller som en forfriskning i løpet av en lang arbeidsdag, men det er teceremoniens sosiale betydning som er et viktig element på tvers av landets kulturer. Blir man invitert inn i folks hjem, vil gjesten alltid få servert først, etter at teen har gjennomgått en rekke innledende ritualer. Først må den varmes opp, deretter må den ha nøyaktig trekktid før den blir hellet, slik at man ikke får tynn te i krukken, men derimot den gode, sterke teen i bunnen av tekannen.

kvinder temark.jpg

Besøk landsbyen Me

Landsbyen Me er en typisk Tay-landsby med store, klassiske pælehuse og flettet tak. Dere kan overnatte hos en lokal familie. Forholdene er ganske enkle, men gjestfriheten er derimot ubegrenset, noe som blant annet kommer til uttrykk gjennom anstrengelsene familiene går gjennom for å servere en rekke herlige måltider med lokale spesialiteter.

DSC_0323.JPG

Benytt tiden med en spasertur rundt i byen, som er spredt utover et større område, vakkert plassert mellom små fjell og frodiggrønne rismarker. De lokale inviterer ofte gjester inn i sine hjem, hvor det venter en kopp grønn te og kanskje et glass av den lokale risbrennevinen, Xeo.

Overnattingen skjer på madrasser på gulvet. Myggnett er hengt opp over soveplassene for å sikre en god natts søvn. Når trettheten melder seg, går dere til ro til lydene av syngende sirisser og kvakking av frosker.

Landsbyen Nam Dam

Når dere våkner neste morgen, er landsbyen allerede i full sving med deres daglige rutiner. Barna gjør seg klare for skolen, mens foreldrene forbereder seg på en dag i markene.
Etter frokosten venter en spennende kjøretur til landsbyen Nam Dam. I et rolig tempo kjører dere gjennom det vakre landskapet og har god tid til å nyte de mange inntrykkene underveis. Busker og bambus flankerer veiene, og små palme- og treplantasjer er synlige. I rismarkene ser dere de hardtarbeidende bondene. Livet er ikke lett i Ha Giang, og det kreves hardt arbeid for å skaffe mat. Ris plantes for hånd i den våte jorden for å høstes senere på året på tradisjonell vis med sigd, slik det har blitt gjort i generasjoner. Dere stopper selvfølgelig underveis for å nyte omgivelsene og kanskje besøke den lokale skolen eller ta en titt på noen av de mange markedene i området.

HaGiang_DongVan_marked_14.JPG

Noen timers kjøring senere ankommer dere til deres homestay i Nam Dam. Det nærmer seg lunsjtid, og snart sitter dere igjen og nyter et utvalg av deilige lokale spesialiteter.
Etter lunsj har dere muligheten til å dra på sykkeltur eller en fottur rundt i området rundt Nam Dam. De tradisjonelle landsbyhusene ligger vakkert midt i de grønne landskapene. Rundt landsbyen strekker markene seg mot fjellene, hvor man flere steder har hugget ut terrasser oppover fjellsidene for å få mest mulig ut av den frodige jorden.

shutterstock_222379111 MUCANGCHAI, VIETNAM, SEPT 20 H'mong ethnic minority children on September 20, 2014 in Mucangchai, Vietnam. H'mong.jpg

En spasertur eller sykkeltur rundt i området er den beste måten å få et inntrykk av hvordan de tradisjonsbundne etniske folkene lever i dag. Det er alltid noe å se på i landsbyene eller på markene, spesielt på ettermiddagen når bøndene returnerer fra arbeidet sine. Også her blir dere møtt med smil og en herlig smittende vennlighet som ikke kjenner noen språkbarriere.
Mot slutten av dagen kommer dere tilbake til Nam Dam, hvor vertsfamilien allerede er i gang med å tilberede kveldsmåltidet. Også denne kvelden samles dere rundt et bord i stuen, og kanskje kommer den lokale risbrennevinen frem igjen, mens det tennes opp i de tradisjonelle bambuspipene.