Finn reisen din
Voksne
- +
Barn
- +
Det store teater i Havanna

Opplevelser i Havana

Gamle bygninger og besøk på sigarfabrikk

shutterstock_204192301  Old classic American maroon car rides in front of the Capitol.jpg

Begynn med de store severdighetene rundt plassen Parque Central. Her finner dere Gran Teatro de la Habana, som er scene for klassiske konserter, balletter og teaterforestillinger. Like i nærheten sees Capitolio med den hvite marmorkuppelen. Bygningen, som i mange år huset landets nasjonalforsamling, ble oppført på 1920-tallet og er en nøyaktig kopi av Det hvite hus i Washington. Bak Capitolio, i Calle Industria 520, ligger en av landets eldste sigarfabrikker, Partagás. Her kan dere komme inn og se hvordan tobakksarbeiderne rutinert ruller de brune tobakksbladene til dyre sigarer. Det er åpent på hverdager fra 09.00 til 14.00, og det koster ca. 10 CUC pr. person for en guidet omvisning på engelsk. (Vær oppmerksom på at Partagás for tiden er flyttet til en annen adresse i byen, siden fabrikkens lokaler pusses opp. Billetter til den nye adressen kan kjøpes på flere av hotellene i byen).

Utforsk Havanas gateliv

shutterstock_150009776 man play dominos on the street in Camaguey.jpg

Fra sigarfabrikken går turen inn i den gamle bydelens labyrint av brolagte gater, hvor det finnes hus fra kolonitiden og elegante paleer i malerisk forfall. På de rustne smijernsbalkongene henger det tøy til tørk. Små grupper av skolebarn i burgunderfargede uniformer, sees på vei til eller fra skolen. Og utenfor husene sitter beboerne på trappen og på vaklevorne trestoler og leser avisen, spiller sjakk, og får en prat med naboen, mens radioen spiller rytmisk cubansk musikk i bakgrunnen.

Stemningsfullt gateliv, vakre plasser og spennende kirker

shutterstock_197206754 San Cristobal Cathedral in Havana.jpg

Gå gjennom de stemningsfulle gatene til Plaza de la Catedral, som er en av de vakreste plassene i Karibia. Besøk katedralen og kjenn på stemningen der. De antatte jordiske rester etter den italienske sjøfareren Christoffer Columbus, befant seg i denne klassiske katedralen i en årrekke, før de ble flyttet til Sevilla i Spania. Svinger dere inn i et av smugene hvor det henger tøy til tørk på smijernsbalkongene, møter dere den lokale befolkningen, som sitter på trappen og får seg en prat med naboen eller fordriver tiden med å spille domino. De bor tett sammen og livet leves enkelt. Men her er det livsglede og sammenhold. Man møtes med smil og glade tilrop, og glad musikk høres ut på gaten fra tilsynelatende hver eneste sprekk i de gamle husveggene. I dette myldret av smale gater, finner dere også den imponerende og meget hyggelige Plaza Vieja og Casa de la Obra Pia. Sistnevnte er et vakkert aristokratisk palé med røtter helt tilbake til den første halvdelen av det 17. århundre. Det er bare en kort spasertur herfra til den historiske Plaza de San Francisco med kirken ved samme navn. Plassen foran kirken prydes av den vakre løvefontenen som er laget av den italienske kunstneren Giuseppe Gaggini i 1836.

Inspirasjon til restauranter

shutterstock_209254996 La Bodeguita del Medio in Havana, Cuba, the birthplace of Mojito.jpg

Dagens lunsj kan dere spise på en av bydelens hyggelige fortausrestauranter med utsikt til livet på torgene. Det kan for eksempel være Café La Mina på Plaza de Armas, som har gode retter til en billig penge. Herfra er det ikke langt til den gamle spanske festningen Castillo de la Real Fuerza. Fra toppen av murene er det en flott utsikt over innseilingen til Havana.

På veien tilbake til deres Bed & Breakfast kan dere jo overveie å legge turen innom La Bodeguita del Medio i Calle Empedrado. La Bodeguita del Medio var, sies det, Ernest Hemingways favorittbar. Av den grunn er det en populær bar, som en del turister kommer innom. Men baren har uansett massevis av sjarm, så gå inn i de historiske rammene og bestill en mojito ved den samme disken som Hemingway, Harry Belafonte, Salavador Allende og selveste Fidel Castro har stått ved.

På kvelden er det opplagt å gå en tur på Calle Obispo, hvor det finnes mange restauranter og små hyggelige barer med levende musikk. Et annet forslag er å bestille bord på La Divina Pastora. Restauranten ligger på den andre siden av bukten, som nabo til den store festningen El Morro og har en fantastisk utsikt til det gamle Havana. Menyen inneholder alt godt fra havet.

Dere kan også besøke en av de andre berømte plassene i byen, nemlig Plaza de Armas. Her er der liv og røre rundt bodene med antikvariske bøker og kunsthåndverk, hyggelige cafeer og mulighet for å besøke Havanas bymuseum, Museo de la Ciudad, som holder til i byens gamle guvernørbolig. Om kvelden overtas Plaza de Armas av danseglade cubanere, som kommer for å danse til tonene fra et av byens salsaorkestre. Så her kan dere overveie å spise middag en kveld.

Besøk kirkegården

shutterstock_355080131 The Colon Cemetery in Vedado,Havana.jpg

Ikke langt herfra finner dere en av Havanas mer særpregede severdigheter, nemlig Cementerio de Cristóbal Colón, som med sine nesten en million graver er en av verdens største kirkegårder. Det er som en hel by, hvor rike cubanske familier gjennom tidene har forsøkt å overgå hverandre med flotte mausoleer og vakre gravplasser. Å gå rundt her, er som å vandre rundt i de siste 150 år av landets historie. Her hviler en rekke av landets mest berømte forfattere, skuespillere og sportsstjerner mellom helter som falt under revolusjonen og kjente musikere.

Promenaden El Malecón

Unge cubanere mødes ved Havannas Malecón

Få tak i en sykkeltaxi og be sjåføren om å kjøre mot Havanas berømte promenade, El Malecón. Be ham om å ta turen langs Calle 23 ned forbi Coppelia Ice Cream. Det er Havanas mest berømte isbar med is til nesten ingen penger – som derfor har en uendelig lang kø. Men å stå i køen er en del av opplevelsen, og man bruker ventetiden til en hyggelig prat med folk rundt seg.

Bestem dere for om dere vil stå i køen etter en ettertraktet is, eller fortsette ned til havet, hvor gamle amerikanske dollarglis cruiser opp og ned på den kilometerlange strandpromenaden, El Malecón. Her kan man se gamle menn med lange fiskestenger og blikket vendt mot Atlanterhavet, gutter som bader fra klippene, og kjærestepar som går hånd i hånd. Gå av sykkeltaxien og gå en tur på malecon'en i retning av den gamle bydelen. Spis lunsj underveis og besøk det nyrestaurerte San José Pakkhus på Avenida del Puerto, som inneholder byens store marked for cubansk kunsthåndverk.

Besøk Hemmingway

Hemningway Havana.jpg

Er dere interesserte i Ernest Hemingway, så ta en taxi til Finca la Vigiá, som ligger litt utenfor byen. Her bodde den amerikanske forfatteren i over 20 år og skrev blant annet klassikeren ”Den gamle mannen og havet” basert på en lokal fiskers livshistorie. I hagen kan man se Hemingways egen fiskebåt ”El Pilar”, og gravstedene til fire av hans kjære hunder. Utsikten til Havana er fantastisk.

Festning og fyrtårn

El Moro Havana (2).jpg

Hvis Ernest Hemingways liv ikke høres så spennende ut, men hvis dere gjerne vil nyte en uhindret og fantastisk utsikt over Havana, så dra ned til den lille fergehavnen ovenfor den russisk ortodokse kirken. Her er det både billig og enkelt å ta båten over til Casa Blanca, som ligger på motsatt side av innseilingen til Havanas havn. En trapp fører opp til foten av den spektakulære kristusfiguren, som troner over Havana og rett ved siden av ligger et lite, men spennende museum om Che Guevarra. 5-10 minutters gange herfra ligger et av de største spanske festningsanleggene i Latin-Amerika, Castillo de San Carlos de la Cabana. Gamle kanoner peker fortsatt ut mot sjøen og flere av de historiske bygningene er restaurerte, så man kan få et inntrykk av stedets strategiske posisjon og historie. Utsikten til Havanas forskjellige bydeler er glimrende. Ytterligere 5-10 minutters gange og dere er framme ved fyrtårnet El Moro. Solnedgangen over Havana fra klippene ved El Moro er ikke bedre noe annet sted i byen. Ta en taxi tilbake til deres casa, hvis dere ikke vil gå hele veien tilbake til havnen.

Museet for moderne kunst

Mange års sensur og begrenset ytringsfrihet, sammen med en sterk tro på revolusjonen og Cuba, har fostret et sterkt kunstnermiljø, som, i tillegg til billedkunst og skulpturer, også byr på musikk, dans og ballett. Dette museet gir et godt innblikk i den kreativitet og mangfoldighet, som finnes på den cubanske kunstscene.

Revolusjonsmuseet

Revolution Museum Havana.jpg

Dere kan også dykke ned i Cubas revolusjonshistorie og utforske det gamle Havana på Revolusjonsmuseet, hvor dere får historien om Fidel Castros vei til makten i 1959. Museet ligger i den tidligere diktators Fulgencio Batistas palass. Foran museet står en kopi av båten Granma 26, som Che og Fidel seilte i fra Mexico til Cuba i 1956.

På plassen rundt båten kan man også se andre effekter, som på forskjellig vis har spilt en rolle i Cubas revolusjonshistorie. Ett sted har kommet til å stå som et symbol på revolusjonen, nemlig Revolusjonsplassen. Det var her den karismatiske presidenten Fidel Castro holdt mange av sine berømte maratontaler, overvært av hundretusenvis av hans landsmenn.

Plaza de la Revolución

shutterstock_300024383 HAVANA,  Building with Fidel Castro at La Plaza de la Revolucion.jpg

Fortsett til Plaza de la Revolución, som er en av verdens største plasser. Det var her den karismatiske presidenten Fidel Castro i sine velmaktsdager holdt de berømte maratontalene som ble overvært av hundretusenvis av hans landsmenn. Ikke langt herfra finnes en av Havanas mer særpregede severdigheter, Cementerio de Cristóbal Colón. Med nesten en million graver er det en av verdens største kirkegårder. Det er som en hel by, hvor rike cubanske familier gjennom tidene har forsøkt å overgå hverandre med flotte mausoleer og vakre gravsteder. Å gå rundt her er som å vandre rundt i de siste 150 årene av landets historie. Her hviler en rekke av nasjonens mest berømte forfattere, skuespillere og sportsstjerner mellom helter som falt under revolusjonen og kjente musikere.

Besøk byens største marked

shutterstock_361034909 HAVANA,CUBA-OCTOBER 13Woman selling fruits in market in Havana October 13,2015..jpg

Spis en tidlig frokost og dra til byens største marked, Mercado de Cuatro Caminos. Markedet har eksistert i nesten 200 år, og hit kommer bøndene fra landbrukskollektivene for å selge produktene sine. Det er et livlig og fargerikt marked, hvor tusenvis av mennesker hver dag handler det de behøver til daglig. Her er det boder med fjell av grønnsaker, brekende geiter, tøy, isenkram – og svinehoder som ser på fra slakterens disk. Her er det travelt og massevis av mennesker. Men nesten ingen turister.

Botanisk hage og Havana Club

shutterstock_218174815 HAVANA, CUBA - JUNE 30 Havana Club museum sign, Havana..jpg

Dere kan også stoppe i Havanas botaniske hage. Hagen, som i dag er fredet av UNESCO, er spesielt kjent for alle sine orkideer. Parken er stor, så hvis dere vil se hele, kan dere ta en tur med det lille toget som kjører gjennom parken. Dere kan også velge å kjøre til Havana Club-museet (El Museo del Ron Havana Club) på Avenida San Pedro. Her kan dere, for 5 CUC, få en guidet omvisning på engelsk, som avrundes med et glass cubansk rom i baren.

Du kan oppleve Havana på følgende reiser: