Finn reisen din
Voksne
- +
Barn
- +
dag 12-13shutterstock_232015471 The Bryce Canyon National Park, Utah, United States.jpg

Bryce Canyon National Park

Bryce Canyons naturskapte amfiteater åpner hver eneste morgen og kveld for en fantastisk forestilling. Dette skjer når områdets tusenvis av steinsøyler blir truffet av solens nesten vannrette stråler.

USA - Utah - Bryce Canyon National Park (3).jpg

I det milde lyset kommer søylene sine sterke farger virkelig til syne. Samtidig får skyggespillet søylene sine nesten utrolige former til å trå tydelig frem. Det er nesten som om landskapet blir levende for ens øyne. Kanskje nettopp derfor trodde områdets opprinnelige innbyggere, Paiute-indianerne, at søylene hver for seg representerte en avdød slektning.

Hvordan ble Bryce Canyon dannet?

For å forstå hvordan Bryce Canyon har blitt til, må man ha litt kunnskap om områdets geologi. Og her spiller tre forhold en avgjørende rolle. For det første ligger Bryce høyt, noe som betyr at det ofte er nattefrost. For det andre faller det en del nedbør i området, så jorden blir ofte mettet med vann. For det tredje er jorden rik på mineraler, og det er disse som er årsaken til Bryces imponerende farger.

USA - Utah - Bryce Canyon National Park (2).jpg

Det er erosjon og samspillet mellom frost og tø, som gjennom tidene har formet Bryce Canyon. Derfor er Bryce Canyon rent teknisk ikke en kløft, for kløfter er ifølge definisjonen dannet av en felles strøm av vann (som Colorado-elven har dannet Grand Canyon). Erosjonen har skåret gjennom Paunsaugunt-platået, slik at en rekke frittstående kalksteinsøyler har blitt eksponert. Disse søylene kalles hoodoos og kan være opptil 60 meter høye.

Til sammen danner disse hoodoos det som ligner naturlige amfiteatre. I parken kan man oppleve en hel serie med amfiteatre som strekker seg over 30 kilometer. Den største er Bryce amfiteater, som er 19 kilometer langt, 5 kilometer bredt og 240 meter dypt.

Dette imponerende klippelandskapet ser ut til å skifte farge fra gul, via oransje til korallrød, ettersom solens lys endrer seg i løpet av dagen.

USA - Utah - Bryce Canyon National Park (1).jpg

Bryce Canyon - De første hvite innbyggerne

De første hvite bosetterne i Bryce var mormonene, som bosatte seg her rundt 1850. Stedet fikk imidlertid først sitt navn i 1875, da Ebenezer Bryce passerte forbi. Kanskje var det hans tørre humor som gjorde at herr Bryce ble udødeliggjort. "One heck of a place to lose a cow," skal han angivelig ha sagt da han først ble imponert av naturens eget amfiteater.

Området ble erklært et nasjonalt monument i 1924 og etablert som Bryce Canyon National Park i 1928.

Hva bør du se i Bryce Canyon?

Turen inn i Bryce Canyon begynner ved hotellet Ruby Inn's. Dere trenger ikke å dra langt før dere støter på noen av de mest imponerende klippeformasjonene.

Hvis dere ønsker å komme bort fra parkens andre gjester, kan dere rolig kjøre lenger inn i parken langs den totalt 30 kilometer lange veien, som fører dere til fantastiske utsiktspunkter som Sunset Point og Bryce Point, hvor det er anlagt fine naturstier.

I Bryce er det bare en bilvei, så man må ta samme vei ut som man kom inn. Dette skremmer mange. Det kan imidlertid være til deres fordel, fordi det betyr at trafikken er begrenset. Og det er virkelig en flott tur, som av samme grunn kalles "Bryce Scenic Drive". Fortsetter dere til veiens ende, blir dere rikelig belønnet med enda en vakker utsikt og ikke minst gleden av å ha naturen i Bryce Canyon stort sett for dere selv. På veien passerer dere forresten et par naturlige klippebuer.

Stå opp tidlig i Bryce Canyon

USA - Utah - Bryce Canyon National Park (4).jpg

Solnedgangen i Bryce er legendarisk. Men soloppgangen er kanskje enda mer imponerende, for her faller solens stråler inn fra øst og treffer hoodoosene på en helt spesiell måte.

Og det er flere fordeler: Er dere tidlig oppe, vil dere ofte ha stiene (og parkeringsplassene) for dere selv. Det vil som regel være mulig å finne et uforstyrret utsiktspunkt hvor dere kan nyte soloppgangen og stillheten. Kanskje ser dere til og med en hjort eller andre ville dyr.

Gå på fottur i Bryce Canyon

Det er en synd og skam å besøke Bryce Canyon uten å ta seg tid til en spasertur blant kalksteinsøylene.

USA - Utah - Bryce Canyon National Park (6).jpg

Hvis dere vurderer å dra på tur i Bryce National Park, er de tidlige formiddagstimene de mest behagelige. Hvis man drar senere på dagen, må man huske å ta med rikelig med vann, da det kan bli varmt i de smale passasjene mellom klippetårnene.

En av våre absolutte favoritter er vandreturen kalt Navajo Loop & Queens Garden Trail. Det er en relativt enkel tur på omtrent 4,5 kilometer. Den tar dere ned i bunnen av kløften, slik at dere kan oppleve hoodoosene nedenfra, før dere ender opp i Queens Garden, hvor dere blir belønnet med utsikten over et av parkens vakreste områder. Denne ruten passer godt som en morgentur. Få en detaljert beskrivelse av Navajo Loop & Queens Garden Trail her

Hvis dere liker å gå på tur, kan dere finne inspirasjon til mange flere herlige vandreture her. 

Bil eller buss i Bryce Canyon

Dere kan enten velge å kjøre rundt i Bryce Canyon selv eller hoppe om bord på en av de gratis bussene som går til noen av Bryce Canyons beste utsiktspunkter. Da slipper dere å bekymre dere om parkering. Bussene går fra Besøkssenteret ved hovedinngangen.

Bussen går kun til de mest populære stedene i parken - og kun om sommeren. Hvis dere planlegger å dra dypere inn i Bryce Canyon, er bil nødvendig.

Bryce Canyon besøkes av 1,7 millioner mennesker årlig, hvorav omtrent halvparten besøker Bryce Canyon i sommermånedene. Dette kan føre til trang til parkeringsplassene. Vårt råd: Stå opp tidlig!

Fakta om Bryce og nyttige linker

  • National Park Service har en egen side om Bryce Canyon National Park med informasjon om tjenester, veiforhold og mye mer. Se den offisielle siden om Bryce her.
  • Bryce Canyon kart: Finn kart over Bryce her
  • Inngang: Det koster 25 dollar å komme inn i parken med bil. Billetten er gyldig i en uke. Vurder å investere i et "Annual Pass", som gir adgang til alle nasjonalparker i ett år. Det koster 80 dollar.
  • Åpningstider: Bryce Canyon National Park er åpen året rundt, døgnet rundt.
  • Parkens areal: 150 kvadratkilometer.
  • Bryce Canyon Scenic Drive: 30 kilometer (hele parkens utstrekning).

Reis til Bryce Canyon med Check Point Travel!

Har du fått lyst til å reise til Bryce Canyon National Park for å oppleve de fantastiske landskapene selv? Ta en titt på våre reiser til USA her. Du er også velkommen til å sende oss en reiseforespørsel. Vi vil gi deg et godt og helt uforpliktende tilbud på din neste reise til Bryce og andre steder i USA.

Send reiseforespørsel

ZION NATIONALPARKEN - vandreture i alle sværhedsgrader fører dig rundt i de fascinerende landskaber og giver udfordringer til de aktive rejsende, Check Point Travel

21

dager

BESTILL ONLINE

SPAR 500 kr.

Storbyer og nationalparker i vest
  • Opplev San Francisco, Los Angeles og Las Vegas
  • Grand Canyon, Bryce og Zion nasjonalparker
  • Hold deg nær nasjonalparkene og ha mer tid til å oppleve
  • Mulighet for å bo på en klassisk amerikansk ranch
  • Bo i et telt med ekte senger i Yosemite nasjonalpark
  • Inkl. fly, hotell og leiebil

Fra NOK 23 900

Per person ved 2 voksne og 2 barn.

Andre nasjonalparker i USA