Finn reisen din
Voksne
- +
Barn
- +
Thai food.jpg
Smak på Thailand!

Thailandsk mat

For mange turister er maten et av høydepunktene på en reise til Thailand. Landet byr på et hav av eksotiske og velsmakende retter, og hver region har sine egne spesialiteter. Drømmer dere også om den thailandske mat, eller vil dere forberede dere litt på hva som venter, kan dere lese mer om den delikate thailandske maten her.

Spise i Thailand

I Bangkoks summende gater oser det fra de travle gatekjøkken, og duftene hvirvler rundt i den litt tunge tropelufta. I turistområdene ligger det fersk fisk og skalldyr på is hos gourmetrestaurantene, og i landsbyene selges friske og fargerike tropefrukter fra primitive treboder langs veiene. Dere finner lekker tilberedt mat over alt i Thailand.

Thaier spiser ofte ute – for eksempel på markeder eller ved matboder på gaten. Om morgenen selger høytropende gateselgere dampende kaffe og sprø kinesiske doughnuts fra små gateboder. Til lunsj kan dere finne et annet gatekjøkken og få en enkel nudelrett eller en porsjon lynstekte grønnsaker. Det er også populært å spise lunsj ved en ráhn kôw gaang (rice-and-curry-shop), som selger forskjellige ferdiglagede retter.

På Thailands restauranter varierer tilbudet fra enkle thai-retter til avansert gastronomi. I turistområdene finnes det dessuten vestlige restauranter som serverer mat fra hele verden.

Slik spiser man

Måten det spises på i Thailand er som oftest avslappet og uformell. Thaiene setter generelt stor pris på det sosiale ved at flere spiser sammen – ikke minst for å kunne smake flere forskjellige retter. Det er nemlig helt vanlig å dele når man spiser sammen med andre. Thai-retter blir stort sett alltid servert på serveringsfat, så alle ved bordet kan forsyne seg. De retter som er bestilt, kommer som regel på bordet i den rekkefølgen kjøkkenet har dem ferdige. Når thaiene selv spiser på ”familie-måten”, hvor man deler maten, er det vanlig å bestille litt forskjellig. Det kan være en curry, en stekt eller dampet fisk, en grønnsaksrett og en suppe. På den måten kan alle få litt av hvert, og det er balanse mellom sterke, søte, sure og salte smaksinntrykk.

Om thailandsk mat

Hvis dere ikke kjenner til den thailandske matkulturen, kan det være vanskelig å vite, hva dere ikke skal gå glipp av, og hva dere skal være oppmerksomme på. Derfor har vi samlet noen gode råd og informasjon om mat og måltider dere kan oppleve på reiser til Thailand

Spis der de lokale spiser

Leter dere etter god thailandsk mat uten å vite hvor man finner den, er det en god tommelfingerregel å spise der de lokale spiser. Det vil si, der hvor det er gjester, er det ofte god mat.

Spisepinner eller bestikk?

Thailandsk mat spises normalt med gaffel og skje - ikke med spisepinner. Spisepinner brukes bare når man spiser kinesisk mat.

Steder å spise i Bangkok

Der er mange spennende muligheter når man skal spise i Bangkok. Mulighetene omfatter alt fra et enkelt måltid hos de travle gatehandlerne til avansert gastronomi på supermoderne restauranter. Her kommer noen konkrete ideer til matglade reisende i Bangkok.

  • Prøv en av de mest populære buffet-lunsjer i Bangkok på Lord Jim's Restaurant, som ligger med utsikt over elven på Mandarin Oriental Bangkok. Her kan dere nyte alt fra friske skalldyr til internasjonale spesialiteter.
  • Spis hos en av Bangkoks skybarer, hvor dere kan se ut over byen, mens dere nyter et godt måltid. Prøv for eksempel Sirocco, som ligger på 63. etasje i The State Tower Building. Sommertøy er ikke tillatt, så husk å ta pent tøy på og å bestille bord i forveien. Sirocco har åpent fra klokken 18:00 til 01:00.
  • Ta et Dinner Cruise på Chao Praya River om kvelden og nyt et luksuriøst måltid, mens det glitrende kvelds-Bangkok gir en vakker og summende bakgrunn. Dinner Cruises finnes i mange forskjellige utgaver og prisklasser.
  • Besøk blomstermarkedet i Bangkok i de tidlige morgentimene - for eksempel i løpet av vår reise til Bangkok, Khao Sok og Khao Lak. Her bugner hundrevis av boder med eksotiske blomster og markedet summer av liv. Ved de små matbodene på markedet kan dere få dampende, varm nudelsuppe - den beste i Bangkok - hvis man skal tro de lokale.

Lær å lage thailandsk mat

Hvis dere har lyst til å lære hvordan dere selv kan lave velsmakende og autentisk thai-mat, kan dere gå på et matlagingskurs, noe som er mulig flere og flere steder i Thailand. Her lærer dere om de kjente rettene og teknikken bak dem. Ofte er en del av kurset også å finne og kjøpe ferske ingredienser på det lokale markedet.

Spesialiteter og ingredienser

Utvalget av retter varierer alt etter hvor i Thailand man befinner seg. Mange av ingrediensene går imidlertid igjen over hele landet. Her er tre av grunnpilarene i thailandsk mat:

Ris

Ris er en sentral ingrediens i den thailandske matkulturen. Gin kôw rěu yang? (Har du spist ris ennå?) - er en helt vanlig måte å spørre om man har spist ennå. Og for mange thaier er ris en viktig del av et godt måltid. Ris serveres normalt som tilbehør til hovedretter som curry-retter, stekte kylling- eller grønnsaksretter og supper. Den thailandske kjærlighet til ris er også en av grunnene til at landet har vært en av verdens største riseksportører siden 1960-tallet.   

Curry-retter

Det thailandske kjøkken er berømt for sine curry-retter. En curry er tradisjonelt en rett hvor det er blandet en form for chilipasta i, som er mer eller mindre sterk. Vanligvis lages currypastaen i en morter, hvor friske ingredienser mases til en tykk masse. Pastaen lages for eksempel av hvitløk, sitrongress, tørket chili, sjalottløk, rekepasta og salt. I det thailandske kjøkken er det tre primære curryer (gaang). Gaang pét (sterk curry) er den mest vanlige og brukes ofte som en base for å lage andre, mildere curry-retter.

Nudler

Nudler er opprinnelig en kinesisk oppfinnelse, men i dag er nudler en fullstendig integrert del av thailandsk mat. Det finnes fire grunnleggende former for nudler og de inngår i et hav av forskjellige retter. Blant turister er en av de mest populære nudel-rettene pát tai, som består av tynne, stekte risnudler med for eksempel reker, bønnespirer, tofu, egg og krydder.

Har du fått lyst til å høre mer om reiser til Thailand hvor dere kan prøve landets velsmakende mat, kan dere gjerne ringe til oss på 86 13 77 44, eller dere kan sende oss en reiseforespørsel.