Finn reisen din
Voksne
- +
Barn
- +
shutterstock_22421695 Couple and Grand Canyon, Arizona, USA.jpg

Grand Canyon - Utforsk

Dorte.jpg

Grand Canyons dimensjoner taler for seg selv: 446 kilometer lang, opptil 1,6 kilometer dyp og 15 kilometer bred på det smaleste sted. Les her hvordan dere får mest mulig ut av besøket deres og lær historien om menneskets utforskning av den gigantiske kløften.

USA - Arizona - Grand Canyon (3).JPG

Det er rett og slett vanskelig å forestille seg Grand Canyons gigantiske dimensjoner. Men det er en helt spesiell opplevelse å stå på kanten og se ned i den uendelige dypet til Colorado-elven, som snor seg gjennom kløften opptil 1 600 meter under dere.

Derfor hører Grand Canyon definitivt til i superligaen når det gjelder naturopplevelser i USA, og kløften kan lett måle seg med andre store attraksjoner som for eksempel Yellowstone, Yosemite og Zion National Park.

Særlig vakker er Grand Canyon rundt solnedgang og soloppgang, når det røde landskapet gløder i gyldne nyanser. Vi anbefaler derfor at dere har minst en overnatting i nærheten av Grand Canyon, slik at dere kan oppleve både morgen og kveld der.

Oppdagelsen av Grand Canyon

De første hvite menneskene som så Grand Canyon var de spanske conquistadorene. Generelt trodde de at det nye landet var fylt med gull og andre edle metaller som lå direkte på bakken. Faktisk lette de etter et spesielt gulland, et "El Dorado", og det var en intens kamp for å finne det.
Francisco Vásquez de Coronado lette også etter gull og rikdom da han forlot det nordlige Mexico i 1540 for å utforske og erobre landet mot nord. Franciscos soldater innså imidlertid raskt at historiene om de utrolige mengdene med gull var rene eventyr - for i stedet for rikdom fant de fattige indianere som forsvarte seg tappert mot de fremmede.
Ryktet mennene hadde hørt om en enorm elv viste seg imidlertid å være sant. Francisco sendte nemlig en ekspedisjon for å finne den store elven, og etter 20 dagers hard vandring gjennom de tørre landskapene kom gruppen til kanten av en spesiell type, nemlig Grand Canyons sørlige kant, South Rim.
Og deres reise endte der. Til tross for flere forsøk på å nå elven (og vannet - de var tørste!) nederst i kløften, måtte gruppen gi opp og snu.

Ekspedisjonene til John Wesley Powell

USA - Arizona - Grand Canyon - Powell (2).jpg
USA - Arizona - Grand Canyon - Powell (1).jpg

Det skulle gå mange år før de hvite mennene vendte tilbake. Faktisk var det først etter borgerkrigen at Grand Canyon ble utforsket grundig.
I spissen for den mest kjente ekspedisjonen sto den enarmede krigsveteranen major John Wesley Powell - og han hadde en helt annen tilnærming til området enn spanierne mange år tidligere. Han begynte nemlig reisen på Colorado-elven nederst i kløften. Med seg hadde han 9 menn fordelt på fire små trebåter. Powell og hans menn var dermed de første som utforsket rafting på Colorado-elven.

Udforsk selv Grand Canyon

USA - Arizona - Grand Canyon (1).jpg

Grand Canyon strekker seg over en lengde på omtrent 350 km fra Lake Powell ved grensen til Utah til Lake Mead ved grensen til Nevada. Den mest imponerende og urørte delen ligger i Grand Canyon nasjonalpark, som ble etablert i 1919 og dekker totalt 4,900 kvadratkilometer.
Grand Canyon kan oppleves fra både sør- og nordsiden. De fleste besøkende foretrekker å nyte utsikten fra sørsiden fordi det er enklere. Å besøke Grand Canyon fra nordsiden krever en kjøretur på minst 250 km.

USA - Arizona - Grand Canyon (5).JPG
USA - Arizona - Grand Canyon (4).jpg

Grand Canyon Village

Grand Canyon Village er det naturlige midtpunktet for et besøk i Grand Canyon. Her finner du de fleste fasilitetene som hoteller, restauranter og suvenirbutikker. Det er også herfra de fleste turene langs Grand Canyons sørlige kant starter. I Grand Canyon Village finner du også sykkelutleie, slik at du kan utforske Grand Canyon på en terrengsykkel.
For å beskytte naturen er det ikke tillatt å kjøre egen bil langs den vestlige kanten. Imidlertid er det et godt busstilbud med mange stopp, slik at du kan hoppe av og eventuelt gå tilbake langs kløften.
Øst for Grand Canyon Village kan du kjøre bil, og her finner du også flere flotte utsiktspunkter.

The North Rim - Grand Canyon fra nordsiden

Kun 10 prosent av alle besøkende i Grand Canyon opplever kløften fra den nordlige kanten. Årsaken er hovedsakelig at veien hit er lang. I tillegg er veiene stengt om vinteren på grunn av snø.

Men hvis du har muligheten, er det absolutt verdt det. Fra nord blir du møtt av en helt unik utsikt, da nordsiden er høyere enn sørsiden - og det er nesten mennesketomt her.

På bunnen av Grand Canyon

Mange drømmer om en tur til bunnen av Grand Canyon. Det er også mulig, men det krever forberedelser og god fysisk form. Erfarne guider anbefaler å sette av to dager til turen. Nede i bunnen er det mulighet for overnatting, og man kan krysse Colorado-elven via en hengebro. Husk å ha med mye vann - uansett om dere planlegger å gå kort eller langt.

Grand Canyon med helikopter

Hvis du ønsker å oppleve alt, kan du bestille en minneverdig helikoptertur hvor du både flyr over og ned i den dype kløften. Helikopterturene er veldig populære, så husk å bestille i god tid før avreise.

USA - Arizona - Grand Canyon - Helikopter.jpg

Adkomst og inngang

Grand Canyon National Park er åpen for besøk året rundt. Det koster 25 dollar å komme inn med bil (billetten er gyldig i 7 dager). Med et National Park Pass, som koster 80 dollar, får du adgang i et helt år og kan også besøke andre parker i USA, som for eksempel de nærliggende Zion og Bryce, uten ekstra kostnad.

Nyttige lenker:

Reiser til Grand Canyon

Har du lyst til å reise til Grand Canyon og resten av USA? Ta en titt på våre reiser USA her. Dere er også velkomne til å sende oss en reiseforespørsel. Vi svarer med et godt og helt uforpliktende tilbud på deres neste reise til USA og Grand Canyon.

Send reiseforespørsel

Dere kan også se våre reiser til det vestlige USA og Grand Canyon her:

ZION NATIONALPARKEN - vandreture i alle sværhedsgrader fører dig rundt i de fascinerende landskaber og giver udfordringer til de aktive rejsende, Check Point Travel

21

dager

BESTILL ONLINE

SPAR 500 kr.

Storbyer og nationalparker i vest
  • Opplev San Francisco, Los Angeles og Las Vegas
  • Grand Canyon, Bryce og Zion nasjonalparker
  • Hold deg nær nasjonalparkene og ha mer tid til å oppleve
  • Mulighet for å bo på en klassisk amerikansk ranch
  • Bo i et telt med ekte senger i Yosemite nasjonalpark
  • Inkl. fly, hotell og leiebil

Fra NOK 23 900

Per person ved 2 voksne og 2 barn.

Andre nasjonalparker i USA