Finn reisen din
Voksne
- +
Barn
- +
Vinales (1)
Vinales

Reiser til Vinales - Det praktiske

FØR AVREISE

Pass og visum

Det er ditt eget ansvar å ha gyldig pass og visum ved reiser til Cuba. Passet skal være gyldig i minimum 6 måneder etter hjemkomst. Alle skal også ha et personlig og gyldig visum ved innreise til Cuba. Dette gjelder også for barn. Visumet tillater én innreise og dekker et opphold på Cuba i opptil 30 dager fra innreisedatoen. Visumet kan, mot et gebyr, forlenges på Cuba, for ytterligere 30 dager ved henvendelse til immigrasjonsmyndighetene.

Vaksinasjoner

Det er viktig, at du har tatt de nødvendige vaksinasjonene før du reiser til Cuba. Derfor anbefaler vi at du henvender deg til din egen lege eller en reisemedisinsk klinikk for råd og veiledning. Det bør gjøres i god tid (minimum 6 uker før avreise), så du har god tid til at få de nødvendige vaksinene. Hos Folkehelseinstituttet, fhi.no, finner du anbefalinger om vaksinasjoner til reisemål over hele verden.

Reiseforsikring

Reiseforsikring er obligatorisk for innreise til Cuba. Reisende som ikke har en forsikring, kan risikere å bli avvist i immigrasjonskontrollen eller bli bedt om å kjøpe en forsikring på flyplassen. Det skal, på engelsk, framgå av dokumentasjonen at det er en reiseforsikring, og forsikringen skal være tilknyttet en, av Cuba, godkjent alarmsentral, så kontakt forsikringsselskapet ditt for å få dette bekreftet.

Vi anbefaler alltid, uansett reisemål, at man tegner en reiseforsikring. Gouda Reiseforsikring og Europeiske Forsikring er spesialister i reiseforsikringer, så her vil dere kunne få en forsikring som helt nøyaktig dekker deres behov. Disse forsikringene kan kjøpes online. Vær imidlertid oppmerksom på at deres private forsikring også kan inneholde en reiseforsikring, så det er en god idé å undersøke om dekningen på den oppfyller de kravene dere har.

Situasjonen på Cuba

Vi oppfordrer alltid til å undersøke den aktuelle situasjonen i det landet dere har planer om å reise til. Denne informasjonen finnes på Regjeringens hjemmeside - Reiseinformasjon, og inneholder reiseveiledninger for norske turister for mange land.

CHECK-IN

Online Check-in

Mange flyselskaper har i dag online check-in på deres hjemmeside. Det varierer når det åpnes for denne tjenesten, som regel er det 24 timer før avreise.

Frammøte

På avreisedagen anbefaler vi frammøte minimum 2 timer før avgang. Siden møtetidspunktet varierer hos de forskjellige flyselskapene, anbefaler vi at dere undersøker den anbefalte møtetiden på flyplassens hjemmeside.

Bagasjeregler

Generelt er det tillatt å ta med 20 kg bagasje pr. reisedeltaker og 7 kg håndbagasje. Reglene kan imidlertid variere fra flyselskap til flyselskap, så vi anbefaler derfor at dere undersøker de aktuelle reglene på flyselskapets hjemmeside.

Vi anbefaler dessuten, at dere tegner en bagasjeforsikring, siden både flyselskapets og vårt ansvar er begrenset ved forsinket eller bortkommet bagasje.

Håndbagasje

Husk at eventuelle væsker i håndbagasjen skal være pakket i en 1 liters plastpose med glidelåslukning, før dere stiller dere i kø ved sikkerhetskontrollen. Hver beholder må maksimum inneholde 100 ml pr. stk. (maksimum 1 liter i alt). Posen skal vises til sikkerhetspersonalet. Medisin framstilt som væske, gelé eller andre flytende former er unntatt fra reglene for væsker i håndbagasjen.

Det anbefales at dere før reisen skaffer dokumentasjon for hvilke medisiner dere har med i bagasjen.

PÅ FLYREISEN

Tax Free

Vi gjør oppmerksom på at tollfrie varer i form av væsker (parfyme, kosmetikk, kremer, vin m.m.) i håndbagasjen, konfiskeres i forbindelse med flybytte i Europa. Det er som regel mulig å handle tollfrie varer i forbindelse med den siste mellomlandingen og/eller ombord på flyet, før dere når sluttdestinasjonen.

ANKOMST

Manglende bagasje

Mangler bagasjen ved ankomst, skal flyselskapet kontaktes før dere forlater flyplassen. Det er viktig å få en kopi av den utfylte PIR-rapporten for dokumentasjon senere. Kontakt dessuten forsikringsselskapet deres for å søke om økonomisk kompensasjon.

Mottagelse

En representant for vår agent på Cuba står klar til å ta imot dere på flyplassen i Havana (enten med en gang dere kommer ut av flyet eller rett etter immigrasjonskontrollen). Han/ hun vil ha et skilt med navnene deres og ”Check Point Travel/All Ways Travel”. Hvis mottagelsen av en eller annen grunn glipper, ber vi dere kontakte vår agent Any på tlf. 0053 535 46196. Hvis hun ikke svarer, kan Alberto kontaktes på tlf. 0053 527 96797.

PÅ CUBA

Tidsforskjell

Cuba er 5 eller 6 timer etter i forhold til Norge, avhengig av om det er sommer- eller vintertid.

Valuta

På Cuba benytter turistene en egen valuta som heter Pesos Convertible (i dagligtale CUC). 1 CUC tilsvarer ca. 7,00 norske kroner. Det er ikke mulig å skaffe CUC før dere forlater Norge, men dere kan veksle på flyplassen i Havana eller spørre i resepsjonen/casas hvor nærmeste vekslekontor ligger. HUSK alltid å ta passet med når dere skal veksle. Sjekk ALLTID at det står Convertibles på pengesedlene. Får man den nasjonale valutaen, er den 20-25 ganger mindre verdt. Vi anbefaler at dere tar med dere euro, siden ikke alle er så begeistret for amerikanske dollar. Husk å veksle tilbake til Euro før dere forlater Cuba, siden det ikke er tillatt å ta med CUC ut av landet.

Kredittkort

I de fleste større byene kan kredittkort benyttes - bortsett fra American Express, Diner’s Club eller andre kredittkort (og reisesjekker) som er utstedt av amerikanske pengeinstitutter. Vi anbefaler å bruke VISA-kort utstedt av et norsk pengeinstitutt, siden flere reisende har opplevd problemer i forbindelse med bruk av Mastercard. Ting forbedres imidlertid hele tiden på Cuba, så dette forholdet kan naturligvis endre sig. Generelt tas det et gebyr på ca. 11% av beløpet når det betales eller heves penger med kredittkort. Dessuten kan det være vanskelig å få betale med kort, derfor vi anbefaler vi at dere bruker kontanter.

Drikkevann

Dere bør ikke drikke vannet i springen, men kjøpe vann på flaske.

Strøm, mobiltelefoni og internett

De fleste steder på Cuba er strømstyrken 110 volt. Kontaktene er amerikanske med flate ”ben”, derfor anbefaler vi å ta med en adapter hjemmefra. Vær forberedt på at det mange steder er dårlig dekning på mobiltelefonen, at prisen er høy for mobiltelefoni, og at mange mobilabonnementer ikke dekker Cuba. Enkelte steder er det i dag mulig å kjøpe simkort/adgang til telefoni. Internett utbres langsomt men sikkert, og på noen av de beste hotellene er det nå Wi-Fi. Internettcafeer er det kun noen få av, så bruk eventuelt internettadgangen på hotellet mot betaling eller gå til en av de offentlige telebutikkene – forvent en langsom forbindelse og smør deg med tålmodighet.

Drikkepenger

Det er etter hvert blitt vanlig å gi drikkepenger på Cuba. Taxisjåfører og servitører regner med å få drikkepenger (ca. 10-15%), og stuepikene på hotellet vil også sette stor pris på en CUC eller to. Selv om middagen er betalt på forskudd eller hotellet er all-inclusive, vil personalet forvente å få drikkepenger.

Hotellrom på Cuba

Hotellstandarden på Cuba er ikke nødvendigvis den samme som på hotell i samme kategori andre steder i verden. Rommene er enkelt innredet, og det kan forekomme mindre mangler. Det arbeides imidlertid løpende på å forbedre det generelle nivået og nye hotell blir bygget hele tiden. I den gamle bydelen i Havana ligger for eksempel mange av hotellene i de fredede, historiske bygningene. Her er det ikke er tillatt å forandre for mye på den eksisterende arkitekturen – en arkitektur som vi jo også synes er sjarmerende og spennende. Derfor er det ikke uvanlig at rommet ikke har et tradisjonelt vindu, men har både en dør og et lite vindu ut mod en luftebalkong.

Privat innkvartering, Bed & Breakfast

I de siste årene har antallet av private innkvarteringssteder, de såkalte casa particulares, eksplodert i takt med den generelle økning av mengden turister. Casa patriculares er det cubanske motstykket til det vi kjenner som bed & breakfast, dvs. overnatting hos en vertsfamilie inkludert frokost. Privat innkvartering gir derfor en fin mulighet for å komme litt tettere på cubanerne. Selv om husene generelt er innredet enkelt, vil det være eget bad og toalett på rommene – til og med kjøleskap noen steder. Vertsfamiliene er imøtekommende og hjelpsomme, så skulle dere ha behov for hjelp til utflukter eller ønsker å bestille lunsj eller middag, kan dette arrangeres med vertsparet. Har dere valgt å bo i casa particulares, vil dere, unntatt i Havana, bli hentet ved stoppestedet av en representant som vil følge dere til deres respektive casa. Dere vil muligens bli vist vårt kontakt-casa på veien, hvor det bl.a. er mulig å låne sykler (se et senere avsnitt). Når dere bestiller en reise som inkluderer privat innkvartering i casa-particulares, skal dere være oppmerksomme på at den adressen som står på voucheren kan være adressen til det casa, hvor vår lokale kontaktperson bor. Det hender at dere blir innkvartert på et av de 2-3 alternative innkvarteringsstedene Check Point Travel har godkjent på forhånd– ofte hos vår kontaktpersons familiemedlemmer.

Lån sykkel gratis på casa

Check Point Travel har kjøpt sykler til mange lokale casas i Playa Gijon og Trinidad. Syklene er forbeholdt de av våre reisende som bor på casa/bed & breakfast. Det er gratis å låne syklene, hvis dere reiser med Check Point Travel. Øvrige gjester på de respektive casas skal betale for å bruke syklene. Det er ikke sykler på alle casas. I hver by har vi valgt et casa til å stå for syklene. Adressene finnes lenger ned på siden. Vær oppmerksom på at det er et begrenset antall sykler hvert sted, så vi oppfordrer til at man leverer syklene tilbake etter turen, så andre også kan få glede av tilbudet. Det betyr naturligvis også at tilbudet kun gjelder hvis syklene er ledige. Sykkelhjelmer og sykkellykter skal medbringes hjemmefra. Og ferdsel på syklene er naturligvis på eget ansvar. Syklene kan ikke reserveres på forhånd.

Det er sykler på følgende casas/bed & breakfast:

  • Casa Playa Giron: Casa Ivette Y Ronel. First Casa on the road from Playa Larga to Cienfuegos.
  • Casa Trinidad: Casa Trinidad La Bella, Calle Borrell, No 121, Trinidad

Kjør selv på Cuba

På Cuba kjører man på høyre side av veien - som her hjemme, og skiltingen følger internasjonal standard. Skiltingen kan imidlertid være sparsom så snart man beveger seg ut på mindre veier og i mindre byer. Vi anbefaler generelt å ikke kjøre ut etter mørkets frembrudd, siden det ikke er gatelys utenfor byområdene. Det kan også være vanskelig å bedømme veienes tilstand i mørket – store hull, andre kjøretøy og husdyr. Beregn alltid god tid til å kjøre feil og for dårlige veier. Motorveien, ”autopista nacional”, har en god standard og går fra Pinar del Rio i vest til Santiago de Cuba i øst. De lokale innbyggerne anbefaler at man benytter de to feltene nærmest midten, siden det kan stå personer som venter på lift, hester eller husdyr i det ytterste feltet. Fartsgrensene er generelt 60 km/t utenfor motorveien, 100 km/t på motorveien og 50 km/t i bysoner. Cubanerne er veldig flinke til å hjelpe villfarne turister, og Cuba anses for et av de tryggeste landene i Latin-Amerika å kjøre i.
I byene og langs ”autopista nacional” ligger bensinstasjonene med jevne mellomrom. Prisen på en liter bensin er omtrent som i Norge. På bensinstasjonene er det også mulig å kjøpe drikkevarer og litt snacks.

Leie av bil

På din voucher kan du se hvilket kontor som brukes i forbindelse med avhenting og avlevering av leiebilen. Generelt benytter vi kontoret ved Hotel Panorama, Miramar, ca. 20 minutters kjøring fra Havana, men husk å sjekke din voucher for det nøyaktige avhentningsstedet. Har dere leid bil gjennom Check Point Travel, skal dere huske at depositum og forsikringer skal betales lokalt ved avhentning av bilen. Beløpet skal betales kontant i lokal valuta eller med kredittkort (hvis det virker) og utgjør normalt ca. 200 CUC for 10 dagers leie. Ønsker dere å tilføye en ekstra sjåfør, bestilles og betales dette ved avhentning av bilen. Hjemmefra kan dere laste ned en app,”maps.me”, som er god som GPS på Cuba. Ta eventuelt også med en 12V-lader, til opplading av mobiltelefonen i bilen. Sørg hele tiden for å fylle diesel/bensin, så dere ikke kommer under en halv tank - det kan være langt mellom bensinstasjonene. Vær oppmerksom på at når dere skal hente bilen, kan det kan ta litt tid. Vær tålmodige. Dere er på Cuba. Bilene er ikke helt nye modeller, som man får i Europa, så sjekk lys, vindusviskere og den slags ting, før dere kjører. Og gled dere så til å komme ut på veien, for bilen gir dere en stor frihet til å utforske Cuba.

Arrangert busstransport

Har dere bestilt en rundreise hvor det er busstransport mellom de enkelte byer og hotell, vil det stå et avhentingstidspunkt på de tilsendte vouchers. Dette tidspunktet er veiledende, så stå gjerne klar ca. 30 minutter før. I de enkelte byene plukkes passasjerer opp ved flere forskjellige hotell, derfor kan avhentningstidspunktet variere. Underveis mellom byene vil det være innlagt flere stopp i forbindelse med toalettpauser eller lunsj. Det er ikke guide med på bussturen, så det kan være sparsomt med informasjon – spør eventuelt en av de andre passasjerene eller sjåføren, hvis du er i tvil om noe. Dette er uansett en enkel og avslappende måte å komme rundt på Cuba på, og det fungerer generelt upåklagelig. Når dere er fremme på destinasjonen, er det ikke alle steder det er mulig å stoppe rett utenfor hotellet, så et par steder må dere gå det siste stykket. Har dere valgt å bo på casa, vil dere (unntatt i Havana) bli hentet ved stoppestedet og fulgt til innkvarteringen av en representant fra det respektive casa.

Lokal transport

Vi bruker av og til det lokale busselskapet Viazul. De har flere avganger om dagen mellom de større byene og går fra egne busstasjoner. Av og til benytter vi innenriksfly til lengere distanser. Med flyselskapet Cubana Airlines, skal dere imidlertid være oppmerksomme på at det kan forekomme forsinkelser, derfor beregner vi alltid en ekstra dag til eventuelle forsinkelser.

HJELP PÅ REISEN

Hvis det mot formodning skulle oppstå problemer med reisen, kontakt i første omgang vår lokale reisearrangør, Any på tlf. 0053 535 46196, som vil gjøre sitt beste for å hjelpe dere. Ellers er dere naturligvis også velkommen til å kontakte oss i åpningstiden. Dere kan skrive til oss på cpt@cpt.dk eller ringe på +45 86 13 77 44. Check Point Travel har åpent mandag til fredag fra kl. 09:00 til kl. 16:30 Ved spesielle nødstilfeller utenfor kontorets normale åpningstid, kan vi kontaktes på nødtelefonnummer +45 69 13 31 11.

HJEMREISE

Har dere bestilt transfer til flyplassen, så vær klar ca. 30 minutter før det oppgitte avhentingstidspunktet. Skulle bussen/bilen av en eller annen grunn være forsinket eller uteblir (eller dere står for sent opp!), kontakt vår representant, Any, på tlf. 0053 535 46196 med en gang.

Check-in

Det er en god idé å ankomme flyplassen i god tid før avreisetidspunktet – gjerne 2,5 time før.

shutterstock_150004355  tobacco farmer shows his drying tobacco leaves in Vinales.jpg
shutterstock_239133820 Man working on Cuba tobacco plantation in Vinales Valley.jpg
Finner du ikke det du lette etter?
Så ring på +45 86 13 77 44 eller send oss ​​en forespørsel